tiistai 20. syyskuuta 2011

Sarjakuvahaaste

Opuscolo - kirjasta kirjaan -blogissa julkaistiin jokin aika sitten sarjakuvahaaste suomalaisen sarjakuvan 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Haasteen ideana oli lukea ainakin yksi sarjakuvajulkaisu ja kirjoittaa siitä blogissaan. Löysin tämän haasteen alunperin K-blogin kautta. 

K-blogissa oli esitelty mielenkiintoisen oloinen sarjakuva-albumi Cyril Pedrosan Ekoloogiset. Albumin kannessa mies miettii mikä on paras vaihtoehto: espanjalaiset vai kotimaiset luomutomaatit. Tuntuu niin tutulta, kun monesti itsekin pohtii kaupassa mitä pitäisi ostaa ja mitä jättää ostamatta. Aina ei tiedä mikä on ympäristön kannalta paras ratkaisu tai mikä on ihmisten työolojen kannalta parasta. Monesti tuotteen alkuperästä ei saa edes tietoa tai jos saa, se on ristiriitaista. K-blogin arvostelun Ekoloogiset-albumista voi lukea täältä.

Nyt kuitenkin itse aiheeseen eli Martina Edoh Holtermannin sarjakuva-albumiin Den heliga Barbara. Albumi tuli minulle bookcrossing-kirjana. Edellinen lukija ei pitänyt sen piirrostyylistä. Minä taas pidän tuosta pelkistetystä ja suorastaan karrikoidusta tyylistä piirtää ihmishahmoja. Tyylistä saa hyvin käsityksen albumin kannesta.

Sisäsivut ovat hyvin koristeellisia, sillä jokainen sivu on rajattu tarinan aiheeseen sopivalla koristelulla. Itse tarina on piirretty selkeästi, mutta samalla hallitun kaaosmaisesti. Yhdessä ruudussa saattaa olla useita ihmisiä ja kaaosmainen tunnelma, joka on toimiva, mutta kuitenkin vain näennäinen.

Luulen ymmärtäväni kohtuullisen hyvin ruotsia, mutta tämän albumin lukemista haittasi, että tuntemattomia sanoja oli kauhean paljon, kaikkia ei löytynyt edes sanakirjasta. Se kuitenkin, mitä ymmärsin, sai hymyilemään. Jokaisella sivulla on oma tarina, mutta albumi on kuitenkin kokonaisuus. Se kertoo riemukkaasti, jopa anarkistisesti Barbaran elämästä ja monista kommelluksista, joihin hän joutuu. Se, että Barbara on nainen, tulee tarinoissa hyvin esiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti