sunnuntai 27. marraskuuta 2011

Näyttelijätär

Eräs "bookcrossari" tyhjenteli kirjahyllyään ja hänellä oli tarjolla lukuisia kirjoja, jotka hän halusi antaa eteenpäin, W. Somerset Maughamin Näyttelijätär oli yksi niistä. Valitsin tämän kirjan oikeastaan ihan sattumalta, bookcrossing-sivustolla olleen kuvauksen perusteella. Tämä lukemani kirja on Suuren Suomalaisen Kirjakerhon vuonna 1977 julkaistu painos.

Kirjan päähenkilö on Miss Julia Lambert, kuuluisa näyttelijätär, jota pidetään paitsi nerona, myös yhtenä Englannin parhaista näyttelijättäristä. Paitsi, että Julia on loistava näyttelijätär, hänellä on myös hyvä maine uskollisena vaimona. Hän on ollut jo parikymmentä vuotta naimisissa Michael Lambertin kanssa, joka aloitti näyttelijänä, mutta siirtyi myöhemmin lähinnä ohjaajaksi ja teatterin johtajaksi.

Eräänä päivänä Michael esittelee vaimolleen nuoren kirjanpitäjän Thomas Fennellin, joka on tullut käymään läpi teatterin kirjanpitoa. Ujolta vaikuttava Thomas tunnustaa olevansa Julian suuri ihailija. Juliaa Thomasin nuoruus kiehtoo ja hän suostuu hieman vastentahtoisesti kun tämä kutsuu Julian luokseen vierailulle. Julia, jolla on koko avioliittonsa aikana ollut vain yksi yhden illan juttu junassa tapaamansa salaperäisen espanjalaisen kanssa, huomaa pian olevansa korviansa myöten rakastunut Thomasiin. Siitä alkaa vaiherikas suhde, jonka aikana Julia ei näe Thomasia pelkästään hyvässä valossa.

En oikein osannut päättää pitäisinkö Juliasta henkilönä vai en. Hän on toisaalta kuuluisaksi henkilöksi vaatimaton ja pohjimmiltaan hyväsydäminen. Hänen poikansa syyttää häntä siitä, että hän näyttelee jatkuvasti, myös näyttämön ulkopuolella. Niin hän tekeekin ja lisäksi laskelmoi miten saa ihmiset tekemään niin kuin haluaa. Julia ei kuitenkaan ole paha ihminen, mutta minusta tuntuu, ettei hän ota opikseen sellaisista asioista, joista pitäisi. Hänelle näyttämö on todellisempi kuin itse elämä. Julian poika Roger on koko ajan jotenkin taka-alalla. Hänelle ei riitä aikaa.

Kirjan alku oli minusta hieman tylsähkö, mutta tarina tempaisi pian mukaansa. Kirjassa kuvaillaan näyttelemistä upeasti. En itse tiedä näyttelemisestä mitään, joten en osaa sanoa kuinka realistisia kuvaukset ovat, mutta minusta ne olivat vivahdekkaita ja todentuntuisia. Lisäksi Julian ailahtelevia mielenliikkeitä kuvaillaan hienosti. Kirjan henkilöt ovat hyvin uskottavia ja heistä jäi mieleen monta persoonaa, kuten Julian ystävä, hienostunut ja kiltti Charles Tamerley, Julian mies Michael ja Juliaan rakastunut rikas Dolly de Vries.

Kirja tuntui hyvin nykyaikaiselta, vaikka on ilmestynyt jo 1937. Kaiken kaikkiaan hyvä ja otteessaan pitävä tarina.

Kirjasta on tehty myös elokuva Kaikki rakastavat Juliaa (Being Julia). En ole itse elokuvaa nähnyt, enkä tiennyt siitä ennen kuin aloin "googlata" löytyykö tästä kirjasta muita blogikirjoituksia. Kirjasta ja elokuvasta on kirjoitettu ainakin blogissa 365 kulttuuritekoa.

2 kommenttia:

 1. Ihan kiinnostuin tästä Bookcrossing jutusta. (miksi kommentoin aika aiheiden välistä...)
  Haluaisitko selittää hieman bookcrossingin ideaa? Ehkäpä itsekkin jaksaisin innostua...

  VastaaPoista
 2. Hanna, kiitos kommentista.

  "Bookcrossata" voi esimerkiksi niin, että rekisteröityy bookcrossing-sivustolle ja rekisteröi sinne kirjoja, jotka haluaa antaa eteenpäin. Jokainen kirja saa oman yksilöllisen numeron.

  Kirjoja voi "vapauttaa villisti" jättämällä ne johonkin jonkun löydettäväksi tai "vapauttaa kontrolloidusti" antamalla kirjan suoraan eteenpäin jollekin henkilölle.

  Kirjoja voi laittaa tarjolle bookcrossing-sivuston keskustelupalstalle tai itse saada uusia kirjoja keskustelupalstan kautta. Lisäksi kirjoja voi viedä bookcrossing-tapaamisiin, tosin vaarana on, että paluumatkalla mukana on enemmän kirjoja kuin menomatkalla. :)

  Bookcrossing-sivustolla omassa kirjahyllyssä näkyvät kaikki kirjat, jotka on itse rekisteröinnyt tai jotka ovat muiden rekisteröimiä, mutta ovat tai ovat joskus olleet kirjahyllyssä. Itsellä olevia kirjoja voi kommentoida ja kertoa mitä mieltä oli niistä.

  Jos löytää bookcrossing-kirjan, eikä halua rekisteröityä sivustolle, kirjan löytämisestä voi kertoa sivulla nimettömänä syöttämällä sivustolle kirjan bc-id:n eli yksilöllisen numeron.

  Bookcrossingin kautta saadun kirjan voi joko laittaa eteenpäin tai pitää.

  VastaaPoista