sunnuntai 20. marraskuuta 2011

Taivasvuode

Hollantilaisen kirjailijan Tessa de Loon kirja Taivasvuode sattui käteeni bookcrossing-tapaamisessa. Kirja vaikutti mielenkiintoiselta ja kansi on todella kaunis. Myös nimi kiehtoi: miksi kirjalle on annettu tällainen nimi. Kirja on ohut ja nopealukuinen, mutta tarina antaa ajattelemisen aihetta.

Kata Rózsavölgyi saapuu Hollannista isovanhempiensa ja isänsä kotikaupunkiin Budapestiin isän hautajaisiin. Hänelle kaupunki on vieras, tuttu vain isän veljen, Miksa-sedän, tarinoista. Kun Kata oli nuori, Miksa pakeni Unkarista heidän luokseen Hollantiin ja toi mukanaan vanhat valokuva-albumit, äitinsä muotokuvan ja tarinansa unkarinjuutalaisen sukunsa vaiheista. Hänen näkemyksensä lapsuudesta on kovin erilainen kuin Katan isän, joka on synkkämielinen ja katkera. Kata ei voi olla miettimättä kumpi miehistä on oikeassa, kumman näkemys omista vanhemmistaan on oikea.

Eräänä iltana Kata tapaa Stefanin, jonka opiskelija-asunnon kattoon hän alkaa maalata taivasta. Siitä alkaa melko epätavallinen tapahtumaketju, joka jatkuu aina isän hautajaisiin saakka. Mikä on kohtalon tai sattuman osuus tapahtumissa, entä jos kaikki olisi mennyt toisin.

Kirjan kerronta on verkkaista. Menneisyys ja nykyisyys vuorottelevat. Kata tuntee joskus olevansa vain joku, jonka läpi muun suvun elämänkohtalot heijastuvat. Menneisyys ja ihmisten vuosia sitten tekemät valinnat seurauksineen ovat yhä läsnä. Niitä ei pääse pakoon.

Tarina on monine yksityiskohtineen kaunis. Olisin halunut tietää lisää Katan elämästä nuoruuden ja isän hautajaisten välillä, mutta toisaalta se tuskin olisi ollut olennaista. On tärkeää tuntea historiaansa, mutta toisaalta oman itsensä takia voisi olla hyvä myös antaa anteeksi ja unohtaa, niin vaikeaa kuin se onkin. Oikeastaan tarinan ydin on siinä miten menneisyyteen pitäisi suhtautua. Entä mitä pitäisi tehdä kun menneisyyden tapahtumat muuttavat äkisti koko elämän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti