tiistai 1. marraskuuta 2011

Turun linnan tonttu-ukko

Marraskuu alkaa sadulla. Sain lapsena lahjaksi kirjan Topeliuksen kauneimmat sadut. Sitä on paljon luettu, kuten oheisesta kuvasta voi nähdä. Välillä aikuisenakin olen lukenut kirjasta jonkin sadun. Kirjassa on muun muassa klassikkosatu Koivu ja tähti. Minun suosikkini on kuitenkin aina ollut Turun linnan tonttu-ukko.

Sadun päivänä 18.10. Lumiomena esitti blogissaan haasteen: lue satu ja kerro siitä blogissasi. Mieleeni tuli heti satu Turun linnan tonttu-ukosta, kesti kuitenkin jonkin aikaa ennen kuin löysin vanhan satukirjani.

Minusta tontut ovat aina olleet mielenkiintoisia ja salaperäisiä olentoja. Puhun nyt nimen omaan eri rakennuksissa asuvista tontuista, en niinkään joulupukin apureista. Lapsuudesta on jäänyt mieleen se kun kuvittelin, että ulkosaunamme vintillä asuu tonttu. Taisin alunperin kysyä isältä asuuko saunassa tonttua ja hän sanoi, että se asuu siellä ullakolla. Kerran olimme myllyssä jauhattamassa viljaa. Mietin asuuko myllyssä tonttua. Isä kysyi mielikseni asiasta myllyn omistajalta, joka väitti, että tietysti asuu. Uskoin totta kai koko tarinan.

Täytyy todeta, että en kuitenkaan kauheasti pidä sadun Turun linnan tonttu-ukosta henkilönä. Hän on kyllä pohjimmiltaan hyväntahtoinen ja avulias, mutta myös ankara ja äkkipikainen, vaikka leppyykin nopeasti. Muutkin tontut hieman pelkäävät häntä, mikä ei ole ihme, sillä sadussa käy esimerkiksi varkaille aika ikävästi. Tonttu-ukko on jo 700-vuotias ja kertoo mielellään olevansa maan vanhin tonttu, jopa vanhempi kuin Turun tuomikirkon tonttu.

Turun linnan tonttu asuu linnan kellarissa vanhan roinan keskellä ja pitää rakennusta kunnossa. Vain kerran kahdessakymmenessä vuodessa hän poistuu linnasta tapaamaan tuomiokirkon tonttua. Tontut kulkevat tuomiokirkon ja linnan välistä salaista käytävää, jota oli minusta mukava lapsena kuvitella. Käytävässä tonttu-ukko tapaa 12-vuotiaan Matin, joka on jäänyt vangiksi sortuneeseen käytävään. Matti ei pimeässä näe kuka häntä auttaa.

Vuodet vierivät ja Matista tulee linnan vahtimestari, kunnes hän jää eläkkeelle. Tonttu on vuosien varrella auttanut häntä monin tavoin, mutta sitä hän itse ei tiedä. Vasta kun Matti on jo yli 80-vuotias ja eläkkeellä, mutta kulkee yhä korjailemassa linnaa, hän vihdoin näkee tontun, joka päättää muuttua näkymättömästä näkyväksi. Matti tietysti pelästyy, mutta tottuu pian näkemään tonttua eri puolilla linnaa.

Sadussa kerrotaan paljon Matin ja tontun ystävyydestä. Matti tuntuu suhtautuvan tonttuun toisaalta hyväntahtoisen uteliaasti, toisaalta hieman peläten ja jopa vaivautuneesti. Voiko kunnon kristitty edes olla "noidan" ystävä. 
 
Matti saa jopa vierailla tontun kodissa, joka ei todellakaan ole hänen mieleensä, se kun on täynnä rojua ja sijaitsee kellarin pimeimmässä ja syvimmässä loukossa. Hän saa kuulla salaisuuksia, jotka olisi paras pitää omana tietonaan, mutta valitettavasti puhuu tyttärentyttärentyttärensä häissä sivu suunsa. Tonttu tietysti suuttuu. 
 
Ajattelin aina lapsena, että tonttu aiheutti lopulta Matin kuoleman, mutta kun nyt luin sadun uudestaan, ei se minusta ollutkaan niin. Itse asiassa lopussa kuvattiin mielestäni symboolisesti sitä, että uusi aika on koittamassa. Matti oli vanha ja hänen aikansa oli mennä, mutta hänen tyttärentyttärentyttärensä ja tämän poika olivat uutta polvea ja toivo tulevasta. Samalla viitataan myös koko Suomen tulevaisuuteen.

2 kommenttia:

 1. Hei Annika,
  mielenkiinnolla luin tästä minulle tuntemattomasta sadusta. Jos sinulla on aikaa, minä kirjoitin hiljattain Topeliuksen saduista blogiini:

  http://varikaspaiva.blogspot.com/2011/10/topeliuksen-satuhelmia.html

  Minun suosikkisatuni kirjan saduista oli ehkä Vattumato. Turun linnan tonttu-ukkoa siinä ei olekaan.

  terveisin, viivi

  VastaaPoista
 2. Kiitos, Viivi, kommentista. Kävin lukemassa blogiasi. Oli mukava löytää se, sillä olen kiinnostunut lastenkirjoista. Aion joskus tutustua mainitsemaasi Topeliuksen satukirjaan. Siinä on näemmä joitakin minulle vieraita satuja. Oli mielenkiintoista lukea Topeliuksen saduista kertova tekstisi.

  VastaaPoista