maanantai 12. joulukuuta 2011

Muutamia novelleja

Ernest Hemingwayn kirja Kilimandšaron lumet päätyi minulle bookcrossing-kirjana, kuten niin monet muutkin kirjat. Valitsin kirjan nimen perusteella sekä siksi, etten ole lukenut Hemingwaylta kuin Kirjavan sataman joskus vuosia sitten.

Ilmeni, että Kilimandšaron lumet on novellikokoelma, jossa on valikoituja kertomuksia kirjasta The First Forty-nine Stories. Luin novellit Francis Macomberin lyhyt onnellinen elämä, Maailman pääkaupunki ja Myrskyn mentyä. En voi kuin ihailla sujuvaa kieltä, mielenkiintoisia henkilöitä ja sitä miten taitavasti erilaiset tapahtumapaikat on kuvattu.

Kaikki kolme novellia sijoittuvat aivan erilaisiin ympäristöihin. Francis Macomberin lyhyt elämä -novellissa tarinan nimihenkilö on vaimonsa kanssa Afrikassa metsästämässä suurriistaa. Hän saa kokea paitsi vaimon ilkeyden ja halveksinnan, myös oman itsensä löytämisen. Hänen apunaan on metsästäjä Robert Wilson, joka ei osaa oikein päättää mitä asiakkaastaan ajattelisi. Minusta henkilöt olivat uskottavia ja vaikka en suhtaudu kovin innostuneesti metsästämiseen, metsästyskohtaukset olivat kiinnostavia. Novellissa mentiin jopa leijonan pään sisälle ja kerrottiin mitä haavoittunut, pakeneva leijona tuntee. Kuitenkaan tarina ei ollut mitenkään ahdistavan väkivaltainen.

Maailman pääkaupunki -novelli puolestaan kertoo Madridissa tarjoilijana työskentelevästä nuoresta Pacosta, joka haaveilee härkätaistelijan urasta. Myrskyn mentyä -novellissa taas ollaan amerikkalaisessa kaupungissa myrskyn jälkeen. On pimeää, kadut ovat veden peitossa, katulyhdyt ovat sammuneet ja meri on paiskonut veneitä pitkin kaupunkia. Tarinan päähenkilö pakenee kaupungista merelle puukotettuaan miestä ja löytää uponneen höyrylaivan. Todella vaikuttavaa kerrontaa.

Melko ristiriitaista, sillä pidin paljon näistä novelleista, mutta samalla ne tuntuivat niin traagisilta ja tavallaan jopa pessimistisiltä, että en halua lukea lisää. Novellia Kilimandšaron lumet en alkanut edes lukea, koska se tuntui niin pahaenteiseltä. Ehkä luen joskus lisää Hemingwayta, niin upeaa kerrontaa kirjassa oli.

Katsotaan löytäisikö kirja seuraavan lukijan huomenna bookcrossing-tapaamisessa. Jos jotakuta kiinnostaa, niin tapaaminen pidetään Helsingin keskustassa Sokoksen tavaratalon kahvilassa klo 17.30. Kahvila löytyy viidennestä kerroksesta. Bookcrossing-tapaaminen on Sokoksella aina joka kuukauden toinen tiistai, yleensä klo 18.00.

Kirjasta Kilimandšaron lumet on kirjoitettu ainakin seuraavissa blogeissa:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti