perjantai 27. tammikuuta 2012

Oudon paljon ristilukkeja

Löysin tämän pienen kirjasen bookcrossing-tapaamisesta. Oudon paljon ristilukkeja on 15-vuotiaan Reetta Nopolan kirjoittama kirja, joka on ilmestynyt vuonna 1973. Otin kirjan mukaani mielenkiinnosta, sillä kiinnosti lukea mitä 15-vuotias tyttö on 1970-luvun alkupuolella kirjoittanut.

En ole aikaisemmin kuullutkaan Kontakti-sarjasta, jossa tämäkin kirja on julkaistu. Sarjassa julkaistiin nuorten kirjoittajien kirjoja ja tässäkin kirjassa pyydetään nuoria lähettämään lisää tekstejä. Jo ilmestyneistä kirjoista on kirjan lopussa pitkä luettelo. Olisi kiinnostavaa joskus lukea muitakin nuorten kirjoittamia kirjoja.

Oudon paljon ristilukkeja kertoo Kaista, joka käyttää huumeita. Hän on kodista, jossa on paljon aineellista hyvää, mutta ei rakkautta. Perheen isä on väkivaltainen ja hakkaa poikaansa. Poika on vääränlainen, miksei hän ole samanlainen kuin pikkuveljensä. Koulussa Kai tapaa Eevan, joka tuntuu kantavan koko maailman huolia harteillaan. Hän antaa rahaa keräyksiin ja on huolissaan nälänhädistä, sodista sekä saasteista. Eevan mukana Kaikin alkaa käydä mielenosoituksissa.

Vaikka olen itse käynyt koulua 1980-luvulla, kirjan koulukuvauksista tulee elävästi mieleen yläasteajat, tosin en muista, että me olisimme juurikaan puhuneet politiikasta. Elämäntuska on kuitenkin sama. Nuoret yrittävät eteenpäin, mutta samalla on kaipuu lapsuuteen, jota edustaa pullantuoksuinen maalaismökissä asuva mummo.

Tunnistin kirjasta monia teemoja, jotka olivat läsnä myös omissa samanikäisenä kirjoittamissani teksteissä: huolen maailmasta, traagisuuden, suuret tunteet ja tietynlaisen ehdottomuuden.

Täytyy sanoa, että tämä kirja sai minut melkein itkemään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti