lauantai 7. heinäkuuta 2012

Aikamatka metrolla

Ostin tämän pienen kirjasen Helsingin kaupunginmuseosta. Kirja on ilmestynyt museon julkaisemana vuonna 2000 ja se on useamman henkilön yhteistyön tulos.

Valitettavasti kirjan kansi oli niin kiiltävä, etten saanut siitä kunnon kuvaa, mutta kannessa on metrojuna ja taustalla kuva Kaisaniemen laulujuhlilta vuodelta 1907.

Kirjassa on mainittu jokaisen Helsingin metroaseman käyttöönottovuosi ja aseman suunnittelijat. Lisäksi jokaisen "metroasemakaupunginosan" historia on kerrrottu parilla sivulla. Jokaisesta kaupunginosasta tai alueesta on kirjassa myös vanhoja valokuvia. Itäkeskuksesta on muun muassa riemastuttava valokuva, jossa Itäkeskuksen paikalla laiduntaa lehmiä 1960-luvulla. Kaupungista muistuttavat lehmälaitumen takana olevat kerrostalot.

Jokaisen metroaseman ympäristöstä on kirjassa kartta, johon on merkitty  metroaseman lähistöllä sijaitsevia nähtävyyksiä ja käyntikohteita. Osa on hyvinkin tunnettuja, kuten Helsingin rautatieasema tai Hietaniemen hautausmaa, mutta tuntemattomampia kohteitakin listalle mahtuu useita. Nähtävyyksien joukossa on muun muassa kartanoita, kouluja, asuintaloja, ulkoilualueita, hautausmaita, kirkkoja, puistoja ja ensimmäisen maailmansodan aikaisia linnoituslaitteita.

Kirja on mukavaa luettavaa esimerkiksi päivittäin metrolla matkustaville. Pienen kokonsa ansiosta kirjanen mahtuu vaikka repun taskuun. Kirjan avulla voi myös tehdä retkiä ja tutustua metroasemien ympäristöön laajemminkin.

Jäin itse kaipaamaan lisätietoa karttoihin merkityistä kohteista. Olisi ollut mukava tietää miksi esimerkiksi jotkut asuintalot oli otettu listaukseen mukaan, ne kun ovat, ainakin minulle, tuntemattomia. Toisaalta ymmärrän, että kirjaan ei ole voitu laittaa kauhean paljon tietoa, koska on haluttu tehdä pieni, helposti matkaan otettava kirjanen.

2 kommenttia:

  1. Blogissani on sinulle haaste, Annika! :)

    VastaaPoista
  2. Anteeksi, en ole aikoihin ollut koneella. Täytyy käydä katsomassa. Kiitos haasteesta.

    VastaaPoista