tiistai 31. heinäkuuta 2012

Hevoseni Sul

Sain lapsena vanhemmiltani lahjaksi Juri Korinetsin kirjan Hevoseni Sul. Kirja on julkastu venäjäksi vuonna 1976 ja minun suomenkielinen versioni on vuodelta 1979.

Olen lukenut tämän kauniin, surumielisen kirjan useita kertoja. Tarinan päähenkilö on kolhoosissa asuva orpopoika, joka joutuu paimeneksi Kazahstanin aroille. Hän on kaupunkilainen, joka ei ole koskaan ratsastanut ja joutuu pilkan kohteeksi pudottuaan heti hevosen selästä.

Hevonen on pikimusta tamma, jolla on huono maine. Sanotaan, että se puree ja potkii. Tamma kuitenkin säälii poikaa ja paljastaa osaavansa puhua. Viisaan hevosensa avulla poika selviytyy uudesta työstään ja antaa hevosensa nimeksi Samaja Umnaja lošad, kaikkein viisain hevonen, Sul.

Minulle kirjan maailma oli lapsena vieras ja outo. Tuntui uskomattomalta, että varakasta ja turvallista lapsuutta elävä poika jää orvoksi ja joutuu elättämään itsensä yksin kaukana kotoa.

Tarina ei ole täysin fiktiota. Kirjan lopussa kirjailija kertoo itsestään. Hän kuvailee kuinka oli lapsena vanhempiensa kanssa syömässä ravintolassa, kun pyöröovesta juoksi sisään ryysyinen poika, joka kaappasi lihapullan hänen lautaseltaan. Myöhemmin hän jäi itse orvoksi ja työskenteli muun muassa paimenena ja traktorinajajana, joten hän kyllä tietää mistä kirjoittaa.

Pojan ja hevosen tarina on kaunis. Kesä arolla on lämmin ja täynnä vapautta, mutta lyhyt. Edessä häämöttää jo ero. Tuntuu, ettei kummallekaan ole paikkaa maailmassa. Poika ryysyineen ja pattipolvinen, liian nuorena raskasta työtä tehnyt, kompuroiva hevonen ovat kumpikin tavallaan orpoja ja muiden armoilla. Kumpikin saa olla vain pienen hetken onnellinen.

Anne Bousin kuvitus on pehmeää ja herkkää. Tuntuu, että kaikki aron heinänkorret ja hevosen yksittäiset karvat piirtyvät esiin. Aro näyttäytyy sekä viimaisena loukkona, että kukkivana paratiisina.

Tämän kirjan kauneus on sekä tekstinä, että kuvina vertaansa vailla.

5 kommenttia:

 1. Voi mahoton miten kaunis kirja! Meni samantien TBR-listalle, ja omaksikin voisin ostaa jo kauniin kuvituksen tähden jos vain mistään löydän...

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista. On todella kaunis kirja: hienot kuvat ja tarina. Kertomus jaksaa kiehtoa samalla tavalla kuin lapsena. Ei taida löytyä enää muualta kuin antikvariaatista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsekkasin Antikan, Vantaan antikvariaatista löytyi! Eikä hintakaan paha, 6 euroa vain :)

   Poista
  2. No niin, tulin tuoreeltaan kuittaamaan että luettu on eikä suotta! Bloggaan kirjasta piakkoin eli heti kun kynnelle kykenen :)

   Poista