lauantai 29. joulukuuta 2012

Anna ystävämme


Myös tämä on bookcrossing-tapaamisesta löytämäni kirja. En ollut koskaan lukenut yhtäkään L.M. Montgomeryn Anna-kirjaa, joten päätin korjata tämänkin puutteen.

Anna ystävämme on sarjan toinen kirja, mutta tapahtumissa pysyy aivan hyvin kärryillä, vaikka ei ole ensimmäistä kirjaa lukenutkaan.

Kirjan alussa 16-vuotias Anna aloittaa työnsä opettajana kotikylänsä koulussa. Ihastuin kirjan lämminhenkiseen ja yhteisölliseen ilmapiiriin. Anna saa uusia ystäviä yllättävistäkin ihmisistä. Voi vain ihailla hänen ja muiden nuorten intoa ja rohkeutta yrittää uudistaa kotiseutuaan perustamansa yhdistyksen avulla. Ihailin myös Annan kärsivällisyyttä ja periksiantamattomuutta ja sitä miten hän hyväksyi erilaisetkin ihmiset

Kirjassa oli kuitenkin myös ärsyttäviä kohtia. Kirjan aikana Annan ja hänen kasvattiäitinsä Marillan luo muuttavat väliaikaisesti kaksoset Davy ja Dora. Davy on aluksi koko ajan pahanteossa, mutta Anna ja Marilla pitävät hänestä enemmän kuin kiltistä Dorasta, en jaksa ymmärtää miksi. Minusta Davy on raivostuttava. Lisäksi Dora kuvataan konemaisena ja yksitotisena, minä tulkitsin sen niin, että häntä oikeasti pidettiin tyhmänä ja se ärsytti. Lisäksi ihmisten jatkuva jakaminen niihin, joilla on mielikuvitusta, ja niihin, joilla ei ole ja jotka ovat vain "tavallisia", tuntui rasittavalta, kaikki kun ei ole niin mustavalkoista.

Enimmäkseen lukukokemus oli kuitenkin positiivinen ja haluan ehdottomasti palata Anna-kirjojen pariin. Viihdyin hyvin Kanadan Prinssi Edvardin saarella asuvien henkilöiden parissa. Kirja on yllättävän moderni, kun ottaa huomioon, että se on ilmestynyt jo 1909.

Alkuperäinen nimi: Anne of Avonlea  
Kustantanut WSOY, 10. painos 1984
Suomentanut: Hilja Vesala

Tästä kirjasta on kirjoitettu myös seuraavissa blogeissa: 

Ankin kirjablogi (Anna-sarja I-III)
Lukuisa
Satun luetut 

3 kommenttia:

  1. Vaikka olen vain lukenut ensimmäisen Anna kirjan (Annan nuoruuvuodet) ja katsonut sarjaa, suosittelen kyllä kaikkiakin osia :)

    VastaaPoista
  2. Ihana lukea ensikohtaamisestasi Annan kanssa! Kiva kuulla että viihdyit Prinssi Edwardin saarella.

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommenteista, Jokke ja Elma Ilona. Aion kyllä lukea lisää. Pidin miljööstä ja monista henkilöistä sekä kirjan yleisestä ilmapiiristä.

    VastaaPoista