keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Bloggaamisen merkitys

Paulan Luen ja kirjoitan -blogi täytti helmikuun lopussa kaksi vuotta ja samalla Paula haastoi muita bloggareita miettimään mitä bloggaaminen itselle merkitsee. Minullakin on muutaman päivän päästä 2-vuotissyntymäpäivät edessä, joten on hyvä hetki tarttua Paulan haasteeseen.

Alunperin sain idean kirjablogista eräältä ystävältä, joka sanoi miettineensä oman kirjablogin perustamista. Ajattelin, että siinä onkin hauska ajatus, minäkin voisin perustaa kirjablogin. Kului muutama kuukausi ennen kuin sain aikaiseksi kirjoittaa ensimmäisen bloggaukseni. Aloitin blogin, koska ajattelin bloggailun olevan kivaa, mitään sen kunnianhimoisempaa tavoitetta minulla ei ollut.

En blogia aloittaessani tuntenut muita kirjablogeja, enkä ollut juuri lukenut blogeja muutenkaan. Vasta oman bloggaamiseni myötä aloin seurata muidenkin blogeja ja minulle aukesi kirjablogien rikas maailma. Olen saanut muista blogeista paljon hyviä lukuvinkkejä. Lisäksi on ollut mielenkiintoista lukea muiden ajatuksia kirjoista, jotka on itse lukenut. Kirjablogeja lukiessa aika ei todellakaan tule pitkäksi. Valitettavasti en ehdi seurata blogeja niin paljon kuin haluaisin.

Itselleni bloggaaminen on merkinnyt paitsi sitä, että se on hauskaa, myös stressiä. Välillä alkaa stressata, kun on kulunut jo viikko tai pari tai enemmänkin, enkä ole saanut aikaiseksi kirjoittaa mitään ja 
kolme kirjaa odottaa blogiarviota tai sitten tahkoan vieläkin yhden ja saman kirjan kanssa. Olen hidas lukija, joten en ehdi lukea montaa kirjaa viikossa, varsinkin kun aikapulan takia lukeminen rajoittuu melko paljon työmatkoihin. Lisäksi olen hidas kirjoittaja, koska hion ja hion ja hion loputtomasti samaa tekstiä, enkä välttämättä ole koskaan tyytyväinen, mutta lopultahan teksti on kuitenkin pakko julkaista. Tiedän, että on aivan turha stressata jonkin blogin takia, mutta aina välillä niin käy. Olen jopa muutaman kerran ajatellut lopettaa koko blogin.
 
Toki koen bloggaamisesta myös iloa. On mukava ruotia lukemiaan kirjoja. Lisäksi lukijoiden kommentit piristävät. Kiitos teille kaikille. Yleensä yritän kirjoittaa melko ympäripyöreästi, etten paljastaisi liikaa kirjasta. Kaipaan ominaisuutta, jolla voisi piilottaa osan tekstistä linkin taakse, sillä monesti tekee mieli pohtia kirjan loppuratkaisua. Olisi mukavaa, jos voisi ääneen sanoa mikä kirjan lopussa jäi ihmetyttämään tai miksi loppu oli erityisen onnistunut.

Pidän myös muiden kirjoittamien blogitekstien kommentoimisesta ja yleensäkin ajatusten vaihtamisesta muiden bloggareiden kanssa. Ennen blogia luin paljon vähemmän. Nyt tartun yhden kirjan luettuani heti seuraavaan kirjaan. Toisaalta tämä johtuu siitä, että haluan saada blogiini sisältöä, toisaalta siitä, että kirjablogien ja bookcrossingin takia löydän jatkuvasti mielenkiintoisia kirjoja, jotka haluan lukea. Ylipäätään elämäni olisi värittömämpää ilman kirjablogeja.

10 kommenttia:

 1. Blogista ei kannata kyllä turhaa stessiä ottaa! Muutenhan menee ilo koko hommalta.

  Itse kirjoittelin vähän aika sitten samanlaisen tekstin siitä, miksi bloggaan, mutten koskaan sitten julkaissutkaan sitä... pitäisiköhän kuitenkin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Pitäisi julkaista, ehdottomasti. Totta, että ei pitäisi stressata, ehkä sitä joskus oppii. :)

   Poista
  2. Mulla tulee kaksi vuotta täyteen 2.4 ja olen vähän jotain samansuuntaista rustaillut :)

   Poista
  3. Hienoa. Odotan mielenkiinnolla. Onnittelut synttäreistä jo etukäteen.

   Poista
 2. Olipa mukava lukea ajatuksiasi, jotka tuntuvat tutulta! Itse olen päässyt stressistä jokseenkin jo eroon. Jossain vaiheessa huolehdin postauksista enemmän, nyt jää mona juttuja kirjoittamatta ihan hyvällä matunnolla. Hyvä niin, parasta on blogi-ilo! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Ilo on kyllä tärkeää harrastuksessa kuin harrastuksessa. Ehkä minäkin opin olemaan huolestumatta siitä, että nyt meni taas viikko, enkä kirjoittanut mitään.

   Poista
 3. Onnea tulevista kaksivuotispäivistä :)

  VastaaPoista
 4. Loppuratkaisujen ja muutenkin juonenkäänteiden pohtimisen piilottaminen esim. linkin taakse olisi kyllä kaivattu ominaisuus. On tuntunut hölmöltä postauksessa ainoastaan todeta, etten esimerkiksi pitänyt loppuratkaisusta. Ei uskalla ruotia ettei spoilaa.

  Hyvin samalla tapaa itsekin päädyin bloggailemaan. Ns. takapuoli edellä, tuntematta paljonkaan blogeja. Sittemmin on blogimaailma avautunut. Onnea pian kaksivuotiaalle blogillesi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommenteista ja onnitteluista. Tekstin piilottaminen olisi hyvä ominaisuus. Olen jopa miettinyt erillisen sivun tekemistä loppuratkaisupohdinnoille. Monesti haluaisi miettiä oikein kunnolla jotain kirjan kohtaa tai loppua, mutta ei halua liikaa spoilata. Minustakin tuntuu hölmöltä sanoa jotain epämääräisen ympäripyöreää loppuratkaisusta.

   Poista