sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Robin Cook - Perimä

En ole aikaisemmin lukenut yhtään Robin Cookin kirjaa ja myönnetään, että minulla oli aikamoinen ennakkoluulo hänen kirjojaan kohtaan. En edes tiedä mistä ennakkoluulo kumpuaa, mutta ajattelin, että hänen kirjansa ovat jotain mitäänsanomatonta viihdehuttua.

Sain Robin Cookin kirjan, Perimä, eräältä ystävältäni, joka halusi antaa kirjojaan pois, kun ei enää hyllyyn mahdu. Tuskinpa olisin tähän kirjaan muuten tarttunut.

Epäilin, että jaksanko edes lukea koko kirjaa, mutta kun aloitin, huomasin, että tarina on melko mukaansatempaava. Aluksi kirjassa kerrotaan kahta aivan erillistä tarinaa, jotka eivät näytä liittyvän toisiinsa mitenkään. New Yorkissa kuolinsyyntutkija Jack Stapleton suree pienen poikansa vakavaa sairautta ja hukuttaa pahan olonsa työhön. Hän alkaa tutkia vimmaisesti vaihtoehtoista lääketiedettä saadessaan selville, että nuori nainen on kuollut kiropraktikon käsittelyn seurauksena.

Samaan aikaan Egyptissä arkeologi Shawn Daughtry astuu pieneen kauppaan ja tekee yllättävän löydön, joka muuttaa niin hänen kuin hänen vaimonsa solubiologi Sanan matkasuunnitelmat. Soppaan sotketaan vielä arkkipiispa James O´Rourke, joka kauhistuu tajutessaan Shawnin löydön seuraukset.

Kokonaisuutena kirja on aivan mukiinmenevä, joskaan ei kovin yllättävä. Juoni on loppujen lopuksi melko yksinkertainen, vaikka saadaankin monenlaisten yksityiskohtien takia tuntumaan monipuolisemmalta. Juuri yksityiskohdat ovatkin tämän kirjan vahvuus. Miljöökuvaus on hyvää ja kaikenlaiset yksityiskohtaiset kuvaukset, esimerkiksi lääkärin työstä, ovat kiinnostavia.

Välillä tarina etenee kovin hitaasti ja on jopa vähän tapahtumaköyhä. Vaihtoehtoisesta lääketieteestä kertova sivujuoni jää kovin lyhyeksi, vaikka sitä takakannessa niin hehkutetaankin. Uskontoon liittyvästä ydintarinasta pidin.

Kirja on hyvin kirjoitettu, mutta minulle ei kuitenkaan tullut mitään hinkua lukea Cookin kirjoja lisää.

Alkuperäinen nimi: Intervention, 2009
Kustantaja: Gummerus Kustannus Oy, 2011
Suomentaja: Jorma-Veikko Sappinen

Tästä kirjasta on kirjoitettu ainakin seuraavissa blogeissa:

Kirjasähkökäyrä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti