sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Markkinointivinkkejä saitureille


En ole kirja-alalla, mutta joskus minäkin saan sähköpostiini tiedotteita, jotka liittyvät kirjoihin. Tämän kirjan suhteen kävi niin. Ville Kormilaisen Saiturin markkinointikirja vaikutti mielenkiintoiselta, joten tein heti tiedotteen luettuani kirjastoon varauksen. Olin kerrankin ensimmäinen varaaja, mutta koska kirjasto ei ollut vielä saanut tilaamiaan kirjoja, kesti monta viikkoa ennen kuin sain kirjan käsiini.

Jos Saiturin markkinointikirjaa pitäisi kuvailla yhdellä sanalla, se olisi innostava. Teksti ei ole kuivaa teoriaa, vaan kirja on mukaansatempaavasti ja viihdyttävästi kirjoitettu. Kirjaa varten Kormilainen on haastatellut lukuisia ihmisiä ja paljon tilaa kirjassa annetaankin ihmisten kertomuksille onnistuneista markkinointikokemuksista sekä erilaisille tarinoille siitä miten yksi, jos toinenkin, ilmiö sai alkunsa. Mukaan mahtuu niin vahingossa valtavan suosion saanut Facebook-ryhmä kuin mainoslappusten jakelusta ja asiakaskontaktien vaalimisesta potkua saanut levykauppa, joka perustaa uusia myymälöitä aikana, jona muut levykaupat lopettavat.

Kirjassa käsitellään muun muassa videoiden tekemistä, sosiaalista mediaa ja lehdistötiedotteiden laatimista. Kirjan nimen mukaisesti esitellään vähällä rahalla tai ilmaiseksi tehtävissä olevia asioita. Samalla kuitenkin korostetaan nykymaailman arvaamattomuutta: netti-ilmiöt syntyvät ja kuolevat nopeasti. Usein on vaikeaa ennustaa mistä asiasta tulee internetissä suosittu. Esimerkiksi videon tekeminen ja sen laittaminen YouTubeen ei vielä riitä, kun hyväkin video hukkuu helposti massaan.

Kirjassa käsitellään myös blogeja ja muun muassa sitä millaisia ehdotuksia bloggareille ei pidä tehdä. Lisäksi korostetaan, että pelkkä yritysblogin perustaminen ei riitä. Blogista ei saa mitään irti, jos se kuivuu kasaan parin kirjoituksen jälkeen. Blogia on oltava valmis myös päivittämään.

Ville Kormilainen on työskennellyt muun muassa Suosikin päätoimittajana ja Universal Music Finlandin markkinointijohtajana, joten monet kirjan esimerkeistä kumpuavat hänen omista kokemuksistaan. Lukija saa muun muassa kuulla kuinka suomalainen lumikasa alkoi kiinnostaa maailmanlaajuisesti.

Kaiken kaikkiaan kirja antaa moni vinkkejä ja ennen kaikkea kannustaa toteuttamaan niitä kaikkein hulluimpiakin ideoita. Kirjan viesti on, että rahan puute ei saa olla tekosyy, jonka varjolla ei tehdä mitään.

Kustantaja: Kauppakamari, 2013

Tästä kirjasta on kirjoitettu myös ainakin seuraavissa blogeissa:

4 kommenttia:

 1. Kuulostaa mielenkiintoiselta. Laitoin varaukseen kirjastosta. Itse olen hivenen hämmästynyt siitä miten vähän (ehkä muotiblogit) lukuunottamatta bloggaajaan otetaan yhteyttä. Joko ei tajuta sitä miten paljon blogit merkitsevät tai sitten ollaan niin ujoja ja vaatimattomia ettei uskalleta ottaa yhteyttä. Pienten yrittäjien kannattaisi mielestäni yrittää kovemmin blogirintamalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Mukavaa, että kiinnostuit. Jään mielenkiinnolla odottamaan mielipiteitäsi kirjasta.

   Itselläni ei ole kokemusta yhteydenotoista. Olen tietoisesti jättänyt sähköpostiosoitteen lisäämättä tietoihini. Luen "mitä milloinkin eteen sattuu" -periaatteella ja minusta esimerkiksi arvostelukappaleiden pyytäminen tuntuisi vähän vieraalta. Olisi myös kiusallista, jos joutuisi kieltäytymään jostain ehdotuksesta.

   Sallan lukupäiväkirjassa on muuten Saiturin markkinointikirja -bloggauksessa kommentoitu myös hänen saamiaan yhteydenottoja.

   Poista
 2. Mielenkiintoinen bloggaus!

  Minulla on sinulle haaste blogissani: http://kirjanpauloissa.blogspot.fi/2014/02/yhdentoista-asian-haaste.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Paula. On tässä tarkoitus taas aktivoitua kiireisen kauden jälkeen blogimaailmassakin, joten haasteestasi on hyvä aloittaa.

   Poista