keskiviikko 27. elokuuta 2014

Pyhimyksiä ja paanukattoja

Hollolan kirkko.

Tuomas Heikkilän ja Liisa Suvikummun Pyhimyksiä ja paanukattoja on erittäin mielenkiintoinen tietokirja. Kirjan alaotsikko on "Kulttuuriretkiä Suomen kirkkoihin" ja juuri kulttuurihistorian näkökulmasta kirja pyhimyksistä kertookin.

Kirja on erittäin silmiä avaava kokemus, koska siinä kerrotaan paljon siitä miten pyhimykset elävät yhä nykyajan maallistuneessa kulttuurissamme, mitä ei välttämättä tule ajatelleeksi. Pyhimykset esiintyvät muun muassa ihmisten, katujen ja kaupunkien nimissä, kansanperinteessä, kuntien vaakunoissa ja nimipäiväkalenterissa. Apostoli Jaakob eli Jaakko heittää heinäkuussa kylmän kiven, juhannus on Johannes Kastajan päivä ja joulu alkaa Tuomaan päivästä. Kirja korostaakin, että nykysuomalaiset osaavat nimetä useita vanhoja pyhimysten päiviä, vaikka eivät tätä tiedostaisikaan.

Kirjassa käsitellään muun muassa keskiaikaista pyhimysperinnettä, pyhimykseksi tulemista, pyhimysperinteen selviämistä uskonpuhdistuksesta ja pyhimysten ja pakanallisten jumaluuksien piirteiden sekoittumista. Lisäksi kerrotaan vanhoista pyhimystarinoista ja niiden todenperäisyydestä sekä pyhimysten merkityksestä ihmisille.

Useita eri pyhimyksiä esitellään tarkemmin ja kerrotaan missä keskiaikaisissa kirkoissa heidät voi kohdata. Kirjassa on myös aukeama, jossa on ohjeet eri pyhimysten tunnistamiseen, listasta voi katsoa kenet tunnistaa esimerkiksi avaimista tai keihäästä.

Kirjan lopussa esitellään pyhiinvaellusreittejä aina Helsingin kirkoista Ahvenanmaalle. Tutut paikatkin voi nähdä uudesta näkökulmasta ja törmätä asioihin, joita ei ole ennen huomannut.

Kirjan ulkoasu on ilmava ja huokuttelee lukemaan, samoin kuvitus on onnistunut. Suosittelen tätä erinomaista kirjaa kaikille, joita pyhimykset kiinnostavat. Tämä kirja on valittu vuonna 2009 vuoden kristilliseksi kirjaksi, eikä syyttä. Kirjan näkökulma on kuitenkin enemmän historiassa ja uskonnon luomassa kulttuurissa kuin uskonnossa itsessään.

Kustantaja: Kirjapaja, Helsinki 2009.

Tästä kirjasta on kirjoitettu myös ainakin seuraavissa blogeissa:

Annelin lukuvinkit 
Kirjava kirjasto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti