sunnuntai 24. elokuuta 2014

Stadin ässät

Bloggailutauko on venyt jo tosi pitkäksi, mutta kirjoja olen kuitenkin lukenut koko ajan. On korkea aika palata notkuvien kirjapinojen pariin.

Pentti Pirhosen kirjan, Stadin ässät, sain lainaan eräältä ystävältä, tuskin olisin muuten tähän kirjaan törmännyt. Ässä-rykmentti, talvisodassa JR 11, jatkosodassa JR 26, oli suurimmaksi osaksi Helsingin Pitkänsillan pohjoispuolisten kaupunginosien, kuten Sörnäisten, Vallilan ja Kallion miehistä koostunut jalkaväen rykmentti. Mukana oli myös miehiä mm. Porvoosta.

En ole juurikaan lukenut sotakirjoja, Tuntematonta sotilasta, lukuun ottamatta. Tämä kirja kiinnosti sen takia, että eräs sukulaiseni oli Ässä-rykmentissä.

Kirjan suurin heikkous on selkeä päähenkilöiden puute. Alussa seurataan kuinka eräs Akseli lähtee sotaan Helsingin Kalliosta. Pian Akseli jää kuitenkin taka-alalle ja Ässä-rykmenttiä aletaan pikemminkin käsitellä yhtenä kollektiivisena ryhmänä. Eri henkilöt esitellään useinmiten lyhyesti, kuin ohimennen, tai ei lainkaan. Alussa oli vaikea pysyä kärryillä kuka on kuka, muisti, että kyllä tällainen Masa on jossain aikaisemminkin mainittu, mutta kuka hän nyt olikaan. Lisäksi kerrotaan, että Pekalta meni taistelussa jalka, mutta en muista, että ketään Pekkaa olisi aikaisemmin mainittu kertaakaan. Kirjan loppupuolella aloin jo muistaa kuka on kuka, eivätkä henkilöt enää tuntuneet niin irrallisilta.

Sinänsä kirja on ihan mielenkiintoinen katsaus Suomen historiaan. Kirjailija on käyttänyt kirjansa pohjana haastatteluja ja dokumentteja. Kirjan ansiot ovatkin enemmän tapahtumien seuraamisessa ja kuvaamisessa, kuin kaunokirjallisessa henkilökuvien rakentamisessa, kirjan ala-otsikko onkin "Dokumenttiromaani Ässä-rykmentistä talvi- ja jatkosodassa". Kirja ei ole huono, mutta enemmän se olisi voinut keskittyä yksittäisten henkilöiden kuin koko ryhmän sotaan.

Kustantaja: Tammi, Helsinki 1985

Ässä-rykmentti talvisodassa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti