keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Puolinainen

Olen jo pitkään halunut lukea Eve Hietamiehen kirjan Puolinainen, nyt se vihdoin osui kirjastossa käteen.

Kirja kertoo Ilonasta ja Iivarista, aivan tavallisesta pariskunnasta. Ilona on töissä marketissa, Iivari on hanoja myyvän firman myyntimies. Parisuhde on asettunut uomiinsa ja asunnon remontti lähes valmis, arki on tuttua ja turvallista, vain yksi asia puuttuu: lapsi.

Ensimmäisestä raskaudesta kerrotaan kaikille. Tulevat mummot ovat haltioissaan ja työkaverit onnittelevat. Eräänä päivänä Ilona alkaa kuitenkin vuotaa, eikä vuodolle näy loppua. Kukaan ei ollut varoittanut, että lapsi voi tulla ulos. Vasta keskenmenon koettuaan Ilona alkaa kuulla muiden kokemuksia keskenmenoista, on kuin hän olisi päässyt jonkin kerhon jäseneksi.

Kirja on kertomus siitä miten Ilona ja Iivari yrittävät jatkaa elämäänsä toistuvien keskenmenojen keskellä. Ilona alkaa hoitaa asioitaan itkujen välillä ja viettää kahvitaukonsa yksin. Työkaverit eivät jaksa, kun hän on aina itkuinen ja poissa ja parisuhdekin rakoilee.

Kirjassa on paljon mustaa huumoria, mitä ensin vierastin. Tuntui, että kirjoitustyyli etäännyttää lukijan aiheesta ja että kerronta on liian kevyttä. Myöhemmin kirja alkoi kuitenkin tuntua jopa ahdistavalta, ehkä totuin tyyliin.

En oikein pidä siitä, että koko kirja on kirjoitettu preesensissä. Minusta preesens on ennen kaikkea tehokeino. Minun on vaikea päästä mukaan preesensissä kirjoitettuun tekstiin ja se tuntuu usein, ainakin aluksi, hieman epäuskottavalta. Tätä kirjaa lukiessani pääsin kuitenkin jossain vaiheessa mukaan preesensissä olevaan kerrontaan.

Kerronta on sinänsä onnistunutta ja henkilöt mielenkiintoisia. Ilonan tarinan rinnalla kulkee luontevasti myös kertomus hänen lapsuudestaan.

Vasta kirjan lukemisen jälkeen kuulin, että kirjailija oli itse saanut useita keskenmenoja. Luultavasti olisin lukenut kirjaa aivan eri lailla, jos olisin tiennyt sen ennen kirjan lukemista. 

Kustantaja: Otava, 2002.

Tästä kirjasta on kirjoitettu myös ainakin seuraavissa blogeissa:

Lillin kirjataivas
Susan kirjasto
Sydänjää
Kirjakaapin avain
Anuliinin ajatelmia 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti